Computable stopt met tabloid

Esther van Rees Contentmarketing

Computable borrel hoofdredacteur

Daar stonden ze dan afgelopen week, alle oud hoofdredacteuren van Computable op een rij. In hun hand houden ze de eerste exemplaren vast van de laatste printuitgave van het blad, uitgereikt door de huidige hoofdredacteur Sander Hulsman. De voorpagina kopt groot: ‘Einde van een tijdperk’. Aangezien het bekende ict-vakblad al 46 jaar bestaat, kunnen we met zekerheid zeggen dat dit zo is.

Afscheid van printeditie

Maar wij waren niet aanwezig om droevig afscheid te nemen van de printeditie. Wij wilden vieren dat Computable samen met Marqit kiest voor een nieuwe strategie. Uitgever Roderick Wijsmuller legt uit dat het vakblad, zowel online als in print, informatie gaf aan ict-professionals en IT-managers. Maar alles verandert. Vroeger was het nog ondenkbaar, maar inmiddels is bijna elk apparaat gekoppeld aan het internet. Met als gevolg dat de oude manier van informatievoorziening in het huidige tijdperk niet meer voldoet. Printedities lopen nu al snel achter op online berichtgeving. “Juist nu stoppen,’ benadrukt daarom Wijsmuller, ‘Omdat er zoveel kansen zijn. Via een sterk portfolio van kennisplatformen kunnen we een leidende rol behouden.”

Wat gaat er dan precies veranderen? Allereerst is de community van de website het startpunt voor alleen de IT-professionals. Tel daarbij op dat het platform meer informatie gaat geven uit verschillende bronnen, gericht op specifieke verschillende doelgroepen. Meer gebruik van social media, apps en white papers vullen verder de nieuwe strategie. Daarnaast positioneert Computable zich op een unieke manier, omdat ze ook verbonden zijn de Jaarbeurs met bijbehoren beurzen (denk aan de beurs Infosecurity.nl). Oftewel, ze willen online en offline meer zakelijk contact bewerkstelligen. Ict-managers en –beslissers kunnen vanaf december via het maandelijkse magazine van Marqit op de hoogte blijven van alle nieuwe, actuele ontwikkelingen.

De toekomst van Computable

Doet Computable er goed aan om te stoppen met de printeditie? Ongetwijfeld. Zelfs de actieve community op de website is het eens met de beslissing. Wij zijn echter vooral benieuwd hoe de nieuwe strategie uitpakt. De rode draad in de laatste printeditie ligt vooral op alle apparaten die verbonden zijn met het internet, oftewel het Internet of Things. Hoe gaat de redactie om met deze ontwikkeling? Gaat Computable weer net zo vooruitstrevend zijn als in 1999, toen ze de prijs wonnen voor beste website van het jaar? Laten we het hopen. Wij wensen ze in ieder geval veel succes!