Contentcuratie

Handige tools voor contentcuratie

Esther van Rees Contentmarketing

Onvoorstelbaar veel data is er online te vinden. Dat is niks nieuws. Om de juiste content in die explosie van data te vinden, zoeken we veelvuldig via Google. Toch blijkt vaak dat gevonden informatie niet interessant is. Dat is een gemiste kans voor commercie. Contentcurators kunnen hierbij te hulp schieten.

Dat gevonden informatie niet altijd bruikbaar is, komt doordat de informatie op zichzelf niet alles vertelt. Informatie moet meerwaarde hebben. Denk bijvoorbeeld aan consumenten die hun huis opnieuw willen inrichten, maar die geen goed gevoel voor styling hebben. Meubelen in een online shop betekent voor hun niks. Op Pinterest spreekt het wel tot de verbeelding, omdat deze mensen dan borden kunnen volgen van anderen die afbeeldingen en stylingsconcepten verzamelen en gestructureerd aanbieden. Overigens zijn mensen die borden aanmaken op Pinterest content curators.

Aandacht verdienen

De content curator zoekt, verzamelt, organiseert en geeft informatie goed weer en waarborgt hierbij kwaliteit. Op deze manier kan goede contentcuration bedrijven helpen om aandacht te krijgen van consumenten in een wereld die steeds voller wordt met informatie. Wanneer ze die aandacht eenmaal krijgen van consumenten, kunnen bedrijven gezien worden als thought leader. Anderen zien de organisatie dan als de plek om naartoe te gaan voor bepaalde informatie. Er zijn al verschillende websites voor consumenten waarbij goede content curatie leidt tot commercie.

Online kledingkast

Zo zijn er mannen die, in vergelijking met vroeger, ineens hippe outfits gaan dragen. Deze mannen zijn waarschijnlijk lid geworden van de website Outfittery, het grootste online Europese modewinkel op basis van curatie. Zij krijgen advies op maat van de medewerkers van de website en kunnen direct bij Outfittery de items bestellen. Door kleding uit verschillende online shops te combineren ontstaat er meerwaarde voor de mannelijke klant in de vorm van een modieuze outfit. Extra gemakkelijk is dat leden de kleding ook direct via Outfittery kunnen bestellen.

Curatoren met specialisme

Curated.nl is eenzelfde soort concept. De curatoren van deze website hebben ieder een eigen specialisme. Bekende Nederlanders struinen voor anderen het internet af op zoek naar iets wat meerwaarde geeft en delen die ervaring met leden. Zo kwam presentator Valerio Zeno voor leden van de site met een presentje in elektronische of fashionartikelen en zorgt trendwatcher Marjan Ippel voor culinaire belevenissen.

Zelf aan de slag

Er zijn verschillende tools om zelf met content curation aan de slag te gaan. De meeste tools zijn gericht op het verzamelen van content en het verspreiden. Door content in een andere vorm aan te bieden ontstaat er meerwaarde.

Een bekende die veel organisaties al gebruiken om content te verzamelen, is Google Alerts. Stel een keyword in en Google stuurt e-mails met artikelen over het onderwerp. Wanneer een curator op de hoogte wil blijven van nieuwe publicaties van een bepaalde site of blog, kan de hij ook RSS-feeds instellen. Feedly is de meest bekende manier om RSS-feeds te lezen.

Overzichtelijk content verzamelen via een dashboard kan met Netvibes. De tool verzamelt content die mensen verspreiden via bijvoorbeeld Twitter, Facebook, YouTube of andere (sociale) media. Zeker voor beginners is deze tool een aanrader, omdat een gebruiker binnen een paar minuten al content verzamelt. Ook Scoop.it maakt gebruik van een dashboard. Het gebruik is echter anders. Via Scoop.it volgen gebruikers dashboards van andere leden. Gebruikers hoeven dus niet zelf op zoek te gaan naar content.

Met Storyful kunnen organisaties nieuws ontdekken op sociale media en blogs en bronnen laten controleren. Het grote voordeel van deze tool is dat Storyful ook de gevonden content opnieuw kan gebruiken, door het te laten integreren met social mediasites. De laatste tip om aan de slag te gaan met content curatie is Kapost. Dat is een tool om verspreiding van content in te plannen.

Er zijn nog veel meer online tools voor content curatie. Het grote voordeel van content curatie is dat de curator, andere curators ontmoet. Hierdoor leest hij veel andere perspectieven en ontstaan er nieuwe ideeën. Dit leidt weer naar de ontwikkeling van eigen kwalitatieve en zeer waardevolle artikelen of content. Iets wat bezoekers van de site van de organisatie zullen waarderen.