Top vijf fouten in contentmarketing

Esther van Rees Contentmarketing

Wanneer organisaties nadenken over contentmarketing hebben ze in ieder geval de eerste fout al vermeden: niets doen. Contentmarketing is namelijk juist een interessant instrument voor bedrijven die zich realiseren dat hun klanten altijd in de gaten houden wat de organisatie doet en niet alleen wanneer er een reclamecampagne is. De focus ligt niet op verkoop, maar meer op het bereiken en inspireren van de doelgroep.

Dat contentmarketing een vak apart is, blijkt wel uit het feit dat het internet vol staat met artikelen over de grootste fouten bij het inzetten van deze strategie. Wat zijn dan die fouten waar doorgewinterde marketeers ons voor waarschuwen? Hieronder de top vijf.

1. Ken ik jou?

Waarschijnlijk kennen marketeers hun doelgroep niet echt goed als ze zich deze vraag moeten stellen. Maar hoe kan content de doelgroep bereiken als de marketeer geen idee heeft voor wie hij schrijft? Het is eigenlijk de basis van marketing, maar toch weten veel organisaties niet door wie hun berichten wordt gelezen. Ken het gewenste publiek, welke issues ze hebben en op welke vragen zij graag een antwoord van het bedrijf willen. Vooral openheid, eerlijkheid en authenticiteit zijn algemene kernwoorden die doelgroepen graag willen zien vanuit contentmarketing.

2. Balanceren tussen kwaliteit en kwantiteit

Elke dag een blog plaatsen is een nobel streven, maar het is gedoemd te mislukken. Het grote voordeel van elke dag publiceren is dat een organisatie waarschijnlijk veel traffic krijgt naar hun website. Bij een goede analyse van de websitestatistieken zullen ze er echter achter komen dat bezoekers slechts kort aanwezig zijn op hun site. Verspilde moeite dus. Kwalitatieve teksten vergen veel energie en tijd. Maar het loont wel. Logisch, want bezoekers willen hun tijd besteden aan informatie die daadwerkelijk waardevol is. Door te lang niet te publiceren, haken zelfs de trouwste lezers af. Ons advies; één keer per week een kwalitatief artikel publiceren.

3. Ik ben geweldig

Veel mensen houden er niet van als anderen (mensen of bedrijven) teveel met zichzelf bezig zijn. Toch is de verleiding om over bedrijfssuccessen te vertellen heel groot, waardoor veel organisaties hier in trappen. Zonde! In plaats van te schrijven over bijvoorbeeld hoe goed een stand is bezocht tijdens een evenement, kan een organisatie beter aan lezers de opgedane kennis tijdens het evenement delen. Dan blijft een onderneming inspirerend voor de lezer.

4. Altijd strategie

Een mobility-strategie of een social mediaplan; op de marketingafdeling behoort het uitstippelen van een strategie tot de dagelijkse werkzaamheden. Waarom is er dan vaak geen plan voor contentmarketing? Er zijn teveel organisaties die overal op het internet artikelen plaatsen. Maar haalt een onderneming dan het maximale uit contentmarketing? Net zoals willekeurig een advertentie plaatsen geen zin heeft, heeft het willekeurig online blogs publiceren dat ook niet.

Bedenk als organisatie wie welke expertise heeft, waar diegene over gaat schrijven, wanneer deze persoon dat moet doen en waar het vervolgens verspreid wordt. Houd uiteraard wel ruimte voor actualiteit. Formuleer tevens een doel. Wil een organisatie een thought leader zijn? Wees dan concreet wanneer content in jouw ogen succesvol is. Bijvoorbeeld, bij hoeveel lezers? Hoeveel shares? Hoeveel reacties?

5. Grootste fout

Wanneer een organisatie zich bewust is van alle bovenstaande fouten, zijn ze soms nog verbaasd dat ze geen lezers hebben. Wat doen ze dan fout? Allereerst helpt het om goede trefwoorden te gebruiken voor zoekmachineoptimalisatie. Daarnaast is net zoals de inhoud van de content, ook de plaatsing van content enorm belangrijk. Publiceer alleen op websites waarmee het bedrijf geassocieerd wilt worden. Neem gerust de tijd, want timing is belangrijk. Weet wanneer de doelgroep online actief is. En deel dit gerust opnieuw. Entrepreneur Mark Suster kwam erachter dat door opnieuw te twitteren, hij 56 procent meer bezoekers op zijn blog kreeg.