Facebook breidt Like-knop uit met emoties

Raymond Luijbregts Social media

Facebook heeft zijn gebruikers uitgebreidere manieren gegeven om berichten te ‘liken’. Gebruikers kunnen hun gevoelens bij een bericht nu ook aanduiden als ‘Geweldig’, ‘Grappig’, ‘Verbluft’, ‘Verdrietig’ of ‘Boos’.

De reactie-emoji’s komen beschikbaar wanneer je met de muis heel even op de like-knop blijft hangen. In de timeline zie je welke emoties de postings oproepen. Door met de muis over de scores te bewegen, zie je bovendien wie welke emoji’s heeft gegeven.

Facebook emoji

reactie-emoji

Nuttig voor marketeers

Natuurlijk is deze functionaliteit ook nuttig voor jou als marketeer. Het geeft je een fijnmaziger inzicht in wat gebruikers van je postings vinden. Zo kun je beter inschatten hoe een bericht het doet bij je publiek en welke emoties het bij hen oproept.

Bovendien zie je precies welke personen voor welke emoji’s hebben gekozen. Dat kan zeker helpen bij het verhelpen of voorkomen van reputatieschade, omdat je bijvoorbeeld precies ziet welke personen een negatieve emotie bij het bericht hebben. Met hen kun je eventueel rechtstreeks in contact treden om erger te voorkomen.

Helemaal als een verrassing komt de functionaliteit niet: het sociale netwerk experimenteert al ruim een jaar met Reactions. Eerder gingen er geruchten voor een ‘Dislike’-knop, maar dat is nooit doorgezet.