Twitter blijft ‘kleine broertje’ van Facebook

Aleksandra Andjelic Social media

Ik twitter, jij twittert, wij twitteren… Twitteren is een werkwoord, net zoals ‘Facebooken’ en ‘Whatsappen’. We gebruiken de dienst echter minder vaak. Hoewel er 923 miljoen geregistreerde Twitter-accounts zijn, gebruikt maar 255 miljoen het medium actief. Het aantal groeit gestaag, maar minder snel dan het Amerikaanse bedrijf eigenlijk zou willen. Het lijkt maar niet te lukken om net zo groot te worden als Facebook en Whatsapp, terwijl de microblog al sinds 2006 bestaat. Whatsapp begon pas in 2009 en heeft vijf jaar later al meer dan 500 miljoen gebruikers. Facebook is veruit koploper met 1,23 miljard actieve gebruikers.

Wat is er aan de hand met Twitter? Het lijkt erop dat het bedrijf veel last heeft van opkomende chat- of fotodiensten als Snapchat en Instagram. Deze laatste is al enige tijd in handen van Facebook – Whatsapp inmiddels ook.

Updates

Twitter doet verwoede pogingen om de dienst aantrekkelijker te maken. De afgelopen maanden sleutelden ze achter de schermen flink aan de opmaak en half april was het zover: alle Twitteraars kregen een nieuwe profielpagina, inclusief extra functionaliteiten zoals de toevoeging van een headerfoto, het vastzetten van je belangrijkste tweet en het taggen van foto’s. Bovendien kun je nu makkelijker privégesprekken voeren.

Het laatste nieuws is dat je straks ook gebruikers of onderwerpen kunt negeren (muten). Je blijft de persoon wel volgen, maar ziet zijn berichten niet op de tijdlijn. Doet flink denken aan de vertrouwde Facebook look & feel, of niet?

Streepje voor

Toch heeft Twitter iets te bieden wat Facebook niet heeft. Twitter leent zich bij uitstek om te netwerken. Je kunt makkelijker contact leggen met vreemden. Bovendien bereik je veel meer mensen door het versturen van een tweet dan door een statusupdate op Facebook te plaatsen.

Publicist Erwin Witteveen gaf  tijdens een congres een mooi voorbeeld. Hij kreeg een telefoontje van zijn studerende dochter uit Londen dat ze onverwacht zonder slaapplek zat. Paniek! Maar Witteveen stuurde er meteen een tweet uit en kreeg binnen no-time drie slaapplekken aangeboden. Niet via zijn eigen volgers, maar via volgers van volgers.

Ook op advertentiegebied beweert Twitter een streepje voor te hebben. Het platform beschikt over een advertentieplatform dat maandelijks meer dan een miljard eigenaren van smartphones en tablets kan bereiken. Van de 242 miljoen omzet die het bedrijf inmiddels maakt, komt ongeveer 220 miljoen uit advertenties. Daarmee is de omzet uit advertenties binnen een jaar met 121 procent gestegen.

Toch blijft Twitter op mobiele apparaten juist een kleine partij vergeleken met Facebook. Uit cijfers van onderzoek dat is uitgevoerd door eMarketer blijkt dat het marktaandeel van Twitter van meer dan 31 miljard dollar dit jaar groeit van 2,4 procent naar 2,6 procent terwijl Facebook een marktaandeel heeft van bijna 22 procent.

Ondanks de wil om te groeien en de pogingen om continu ontwikkelingen bij te benen, lukt het Twitter nog niet de populairste netwerken voorbij te streven. Maar moet het bedrijf dat wel willen? Het is vaak ook helemaal niet aantrekkelijk om altijd vooraan te staan en de eerste te zijn. Daar komen veel zorgen bij kijken, verantwoordelijkheid, flexibiliteit en je fungeert als voorbeeld. Het zou dan ook niet vreemd zijn dat Twitter die wens eigenlijk niet heeft en tevreden is met hun rol als ‘het kleine broertje van’. Zo kan het ontwikkelingen en trends afwachten en alleen uit de succesvolle initiatieven hun voordeel halen.