Veelgemaakte fout met WordPress: tags

Esther van Rees Content marketing

Google Trends laat duidelijk zien dat WordPress van veel meer populariteit geniet dan bijvoorbeeld Drupal. De cijfers liegen er ook niet om: wereldwijd gebruiken 77 miljoen mensen WordPress en elke maand krijgen WordPress-pagina’s 409 miljoen views. Indrukwekkend. Het is bovendien een zeer eenvoudig systeem om een website te hosten. Toch maken veel website-eigenaren vaak een rotzooi van de tags. Zonde, want daardoor mist het CMS zijn functie.

Wat zijn tags?

Wie een nieuw bericht plaatst herkent de opties ‘categorieën’ en ‘tags’ (zie anders onderin een afbeelding waarbij je rechtsonder de optie tags ziet). Beiden geven websitebezoekers informatie over de onderwerpen van de berichten. Maar er is wel degelijk verschil tussen die twee.

‘Categorieën’ kun je zien als een inhoudsopgave en de ‘tags’ als een index. Door dit onderscheid kunnen bezoekers op verschillende manieren zoeken op je site. Wij bloggen bijvoorbeeld veel over social media, contentmarketing en dergelijke. Wie klikt op de categorie ‘social media’ ziet alle berichten over dit onderwerp. Maar stel je ziet een blog in de categorie ‘social media’ dat gaat over LinkedIn, dan wil je daar wellicht meer berichten over lezen en dus klik je op de tag ‘LinkedIn’. Alle posts omtrent LinkedIn komen vervolgens naar voren.

Gebruik tags dus consistent, maar hang niet teveel tags aan een bericht. Het moet wel overzichtelijk blijven. Wij houden bijvoorbeeld een maximum van drie tags aan.

WordPress tags voor SEO

Veel website-eigenaren denken echter dat tags hetzelfde zijn al meta keywords. Dat is niet zo, althans niet standaard. Datzelfde geldt voor categorieën. Ga ze dus niet optimaliseren voor zoekmachines. Daar zijn ze niet voor bedoeld.

Je kunt wel tags of categorieën geschikt maken voor zoekmachineoptimalisatie. Hiervoor moet je speciale plugins downloaden. Maar dan is alsnog de vraag of je er goed aan doet. Google houdt namelijk van gebruiksvriendelijke websites. Tags en categorieën zijn hiervoor bedacht dus met dit in gedachten gebruiken wij tags waarvoor ze zijn bedoeld!

Wordpress tags