Social Media geeft extra dimensie aan Olympische Winterspelen

Esther van Rees Content marketing, Social media

Of het nu om sporters, sponsoren of merken gaat. Iedereen gebruikt Social Media om aandacht te krijgen tijdens de Spelen in Sotsji.

Sven Kramer Twitter Olympische SpelenNog nooit eerder waren Olympische sporters zo actief op Social Media als tijdens deze Olympische Winterspelen. Dit is na de eerste dagen al sterk gebleken. Bijna alle Olympische sporters zitten op Twitter en delen hier uitgebreid hun ervaringen en de ontwikkelingen vanuit Sotsji, waardoor we ze van dichtbij kunnen volgen. Zo werd de ‘selfie’ van Sven Kramer in het Holland Heineken House tijdens zijn huldiging veelvuldig geliked en geretweet en heeft Ireen Wüst al meer dan vijftig tweets verstuurd sinds de Spelen zijn begonnen.  De ‘selfie’ van Sven kreeg overigens 245.500 likes op Facebook en werd  1.475 keer geretweet op Twitter.

TVM, sponsor van de schaatsploeg, heeft hier voorafgaand aan de Spelen wel al aandacht aan besteed. De schaatsers kregen namelijk trainingen in Social Media gevolgd door persoonlijke feedback. Het feit dat mensen een kijkje in het leven van de sporters krijgen, sluit daarnaast goed aan bij de visie die TVM-Verzekeringen op transparantie heeft. Zij willen graag het complete verhaal rond een schaatser en zijn overwinning laten zien. Social Media wordt hierdoor een concurrent voor het traditionele medium televisie, aangezien er via Facebook, Twitter en Instagram zoveel meer mensen worden bereikt.

Naast de sporters maken ook merken slim gebruik van Social Media. Zo had Audi een leuke (en spontane) inhaker op het incident tijdens de opening waarbij de vijfde ring niet openging, die 55 keer werd geretweet. Heineken en het WNF waren er al vanuit gegaan dat Nederland goed vertegenwoordigd zou zijn op het podium, ook al hadden ze waarschijnlijk al meerdere versies klaarliggen. Maar de populairste inhaker kwam van Randstad, waarbij werd ingespeeld op de wisselfout van Sven vier jaar geleden. Deze tweet werd dan ook veelvuldig besproken en maar liefst 61 keer geretweet.

Inhakers social media Olympisch Spelen

Voor sommige sponsoren had Social Media echter een negatieve invloed. McDonald’s bedacht een Twitter-actie waarbij mensen de hashtag #cheerstosochi konden gebruiken, waarna deze persoonlijke boodschap in het Olympische dorp werd getoond. Deze actie werd echter gehackt door homoactivisten, waardoor er enkel nog verwijten over de fastfoodketen verschenen.

De stroom aan berichten via Social Media gaat continu door. We kunnen dus nog een hoop verrassingen verwachten op de verschillende sociale netwerken. We blijven dus nog even meevoelen met onze sporters en genieten van de extra dimensie die Social Media ons biedt bij deze unieke en succesvolle Winterspelen.