Waarvoor verlaten jongeren Facebook?

Esther van Rees Social media

In 2011 werd al bekend dat steeds meer jongeren Facebook verlaten. Het aantal Amerikaanse tieners (13 – 17 jaar) op Facebook nam de afgelopen drie jaar met 25,3 procent af. Het aantal Facebookende 55-plussers steeg echter enorm. De afgelopen drie jaar groeide deze groep op Facebook in Amerika met 80,4 procent. Het lijkt erop dat veel jongeren Facebook verlaten vanwege het daddy-on-the-dancefloor-syndroom. Maar waar gaan deze tieners dan heen?

Instagram

Dertig procent van de tieners vindt Instagram het belangrijkste sociale medium. Hier zijn dan ook bijna geen ouders (of nog erger: grootouders) te vinden. Facebook nam deze app overigens niet voor niets over twee jaar geleden. Mark Zuckerberg zag de bui al hangen. Het delen van foto’s werd steeds populairder en een app die hierin gespecialiseerd is, biedt genoeg expertise voor Facebook.

Snapchat

Ook Snapchat is een ontzettend populaire applicatie onder generatie Y. In deze app zijn foto’s slechts een aantal seconden zichtbaar. Het voordeel is dat de foto dus nergens is opgeslagen. Toch kwam Snapchat in opspraak. Veel jongeren zijn zich er niet van bewust dat het gemakkelijk is om een screenshot te maken, waardoor de ontvanger de foto alsnog in zijn bezit heeft. Terwijl jongeren zich dus wel druk maken om hun  privacy ten opzichte van hun ouders, doen ze dit niet op dit vlak.

Tinder

Veel jongeren gebruiken nu ook Tinder, ook wel de ‘vleeskeuring’-app genoemd, waarbij gebruikers naar links swipen als ze iemand niet leuk vinden en naar rechts als ze door de keuring heenkomen. Toevallig begon Facebook ook ooit zo. Een directe concurrent van Facebook is Tinder echter toch niet helemaal, aangezien je een Facebook-account nodig hebt om deze app te gebruiken.

Selfie-tijdperk

Instagram en Snapchat hebben beide het delen van foto’s tot doel en ook bij Tinder spelen zelfgemaakte kiekjes een grote rol. Dit is geen toeval in het selfie-tijdperk. Het is echter maar weer afwachten tot de ‘niet-hippe mensen’, in de ogen van generatie Y, deze apps gaan gebruiken en jongeren weer massaal een nieuwe applicatie ontdekken.