Feiten

Waarom feiten checken zo belangrijk is

Nelleke Braam Gecureerd

Voor iedere journalist is feiten checken een tweede natuur – of dat zou het moeten zijn. Maar ook voor niet-journalistieke bloggers is dit een belangrijk punt. Natalie Hensen benadrukt dit in haar blog op 42bis ook nog eens.

Als blogger moet je aan je imago denken en kun je niet klakkeloos alles overnemen. Toegegeven: een foutje sluipt er snel in. Zelfs de Washington Post plaatst wel eens blogs die niet goed onderbouwd zijn. Maar hoe zorg je er voor dat je de kans op het verspreiden van onwaarheden verkleint? Natalie geeft aan hoe zij tot een goede onderbouwing van haar blogs komt.

Ook voor SEO

Maar fact checking is niet alleen belangrijk voor je eigen geloofwaardigheid, ook voor je plaats in de zoekresultaten van Google. Onlangs maakte de zoekgigant bekend dat ze steeds meer gaan meten op de juistheid van feiten. Niet het aantal links dat naar een pagina leidt, maar de betrouwbaarheid van een website bepaalt meer en meer de plaats in de ranking. Daarover schreven we eerder een blog op deze website.

Bovendien snijdt het mes aan twee kanten. Aanhalen van bronnen doe je immers het beste met het geven van een directe link naar die bron. Haal je een onderzoek aan? Geef dan een link. Citeer je iemand op een ander medium? Geef een link.

En laten ‘outbound links’ naar betrouwbare websites nu net goed zijn voor de SEO-waarde van je eigen pagina. Met links naar bronnen verstevig je dus niet alleen je verhaal, maar geeft je een extra SEO-boost. Doen, dus!