Welke SEO factoren zijn anno nu belangrijk?

Dit zijn de belangrijkste SEO-factoren in 2016

Raymond Luijbregts SEO

Backlinko heeft onderzoek gedaan naar welke aspecten het meest essentieel zijn als het gaat om zoekmachineoptimalisatie (SEO). Hieruit blijkt dat backlinks van domeinen met een hoge autoriteit nog altijd het belangrijkste kwaliteitssignaal zijn voor Google. Hou daar dus rekening mee in je PR- en contentmarketingstrategie.

Backlinko onderzocht meer dan een miljoen zoekresultaten op gedeelde eigenschappen. De best scorende pagina’s bleken een aantal overeenkomsten te hebben.

Kwaliteit en aantallen inkomende links

De belangrijkste factor voor content is de kwaliteit van de links die naar jouw webpagina’s linken. Hoe hoger de score is van een webpagina die naar je verwijst, hoe beter het is. Links met een hoge kwaliteit zijn afkomstig van websites met een grote autoriteit. Maar ook moet de content op die webiste aansluiten bij het onderwerp van jouw webpagina. Kortom: een link van NRC of New York Times is waardevol, mits de link zinnig is en komt vanuit een pagina die aansluit bij het topic van jouw pagina.

Aantal links en belang voor SEO

Langere content scoort beter

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is de woordlengte van de teksten – zoals blogs of artikelen – op goed scorende pagina’s. De best scorende content had een lengte tussen de 1.700 en 2.000 woorden. De gemiddelde tekst op de nummer-1-positie bevat 1.890 woorden.

Helemaal nieuw is deze bevinding overigens niet. Ook eerdere onderzoeken tonen aan dat Google steeds meer waarde hecht aan diepgravende, langere content zoals longreads, ook wel in-depth artikelen genoemd.

Woordlengte en belang voor SEO

Google begrijpt zoekwoorden steeds beter

Het onderzoek toont ook de verschuiving aan van Google richting semantic search. Op het moment dat je zoekt op een specifiek woord, is Google in staat om ook synoniemen in de resultaten op te nemen. Dus als je zoekt naar het woord datacenter, is de kans groot dat Google snapt dat dit hetzelfde is als een rekencentrum. Voor de teksten op je eigen site betekent het dat je dus steeds minder exacte zoekwoorden hoeft te definieren. Daarbij moeten we wel vermelden dat Google de Engelse taal beter machtig is dan de Nederlandse.

Afbeeldingen maken daarentegen wel een significant verschil. Artikelen met minstens één afbeelding doen het aantoonbaar beter dan artikelen zonder. Het plaatsen van meerdere afbeeldingen is voor SEO dan weer minder zinvol. Ook het gebruik van HTTPS is van enige invloed op het zoekresultaat.

Groot belang van goede PR en contentmarketing

Het onderzoek toont weer eens aan hoe belangrijk goede linkbuilding binnen PR of contentmarketing is. Want met deze disciplines bouw je aan waardevolle links naar jouw website. Zeker wanneer gerenommeerde vakmedia naar jouw webpagina’s verwijzen, kan dat voor een grote stroom bezoekers en een flinke boost in de zoekresultaten zorgen.

Ook inhoudelijk sterke (langere) artikelen, whitepapers en blogs doen het dus aantoonbaar goed bij Google. Organisaties profiteren daarvan als zij beschikken over een kwalitatief hoogwaardige eigen blog op de website met daarop uitgebreide content.