Video wordt steeds belangrijker op Facebook

Video’s leiden op Facebook tot aanzienlijk hoger bereik

Aleksandra Andjelic Social media

Onderzoek van Socialbakers toont aan dat 75 procent van alle content die merken op Facebook plaatsen, bestaat uit berichten met foto’s. Want: dit leidt tot een enorme engagement. Foto’s op het socialmediaplatform worden eigenlijk vooral als een link bait ingezet: hoe populairder een bepaalde link is, hoe hoger je verschijnt. Maar dat is nu verleden tijd.

Het marketingvak gaat gebukt onder zeer snelle wijzingen. We zijn inmiddels al gewend dat Google zijn algoritmen continu aanpast. Maar Facebook toont weer eens des te meer aan waarom marketeers hun vakgebied nauwkeurig moeten volgen. Ooit hebben we geleerd dat het posten van foto’s de beste manier is om fans te bereiken op Facebook en dus ook om indirect meer invloed te hebben op SEO. Vergeet deze les, want fotoposts zijn inmiddels weer achterhaald.

De opkomst van video’s

Volgens het onderzoek van socialmedia-analysebureau Socialbakers presteren fotoposts op Facebook inmiddels het slechtste. De kans dat het bericht wordt gezien, is de helft kleiner dan videoposts. Dus ben je op zoek naar engagement op Facebook? Dan moet je nu vooral op zoek gaan naar video’s die je kunt delen. Via Youtube bijvoorbeeld.

Organisch bereik

Bij het onderzoek zijn 670.000 berichten bekeken van merkpagina’s. Videoposts bleken een organisch bereik te hebben van 8,71 procent. Vergelijk dit percentage met de 3,73 procent voor posts die foto’s bevatten en 5,77 procent voor berichten met alleen tekst en dan snap je waarom video de nieuwste Facebook-trend is.

Hoe hierop inspelen?

Wat betekent deze ontwikkeling voor marketeers? Nog steeds zijn bedrijven te weinig bezig met video. De mogelijkheden zijn immers enorm en voor het bereik is het een goed communicatiemiddel. Zeker wanneer je video’s op Youtube plaatst en vervolgens deelt via Facebook kun je in potentie een grote doelgroep bereiken.

Wil je vooral veel interactie op je bedrijfspagina, dan is het juist beter een video direct op Facebook te plaatsen via het eigen videosysteem. Daarmee trek je volgens een onderzoek van Socialbakers uiteindelijk minder kijkers naar je video, maar zorg je wel voor meer comments, likes en shares. Dat verschil is groot: maar liefst 80 procent van alle interactie op video vindt plaats bij filmpjes die via het videosysteem van Facebook zelf zijn geplaatst.

Toch blijf ik erbij dat het plaatsen van foto’s bij een Facebook-bericht nog altijd belangrijk blijft. Zolang je er maar voor zorgt dat de foto’s ook daadwerkelijk aanspreken bij je doelgroep. Ga dus selectiever te werk dan voorheen.

Lees ook onze blog over Marco van Davenhorst van Deli XL die van mening is dat video hot is.