Overstappen van UA naar GA4: dit moet je weten

Facebook
Twitter
LinkedIn

Google is per 1 juli 2023 gestopt met Universal Analytics (UA). Wil je gebruik blijven maken van Google’s analyticsplatform, dan zit er niets anders op dan de overstap te maken naar Google Analytics 4 (GA4). In dit artikel vertel ik alles wat je moet weten over de overstap van UA naar GA4.

Afscheid nemen van een vertrouwde oplossing is natuurlijk nooit comfortabel. Toch is er geen reden tot paniek: UA4 is op allerlei gebieden een verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

1. Betere cross-device tracking

Een van de belangrijkste voordelen van GA4 is de verbeterde cross-device tracking. Dat betekent dat je een beter inzicht krijgt in het gedrag van gebruikers op verschillende apparaten. Voorheen was het voor marketeers lastig om te zien hoe gebruikers via meerdere apparaten aankoopbeslissingen namen. Een gebruiker kan bijvoorbeeld een product bekijken op hun smartphone, een paar dagen later op hun laptop verder gaan met onderzoek en uiteindelijk het product op hun tablet kopen.

De nieuwe trackingfunctionaliteit voegt deze data samen en schrijft deze toe aan een gebruiker, ongeacht welk apparaat ze gebruiken. Zo krijg je een nauwkeuriger beeld van de customer journey en begrijp je welke apparaten en kanalen de meeste impact hebben op de aankoopbeslissing.

Dit is vooral belangrijk in een tijd waarin consumenten meerdere apparaten gebruiken om te browsen en te kopen. Met een beter inzicht van gedrag over meerdere apparaten heen, kun je betere beslissingen nemen over bijvoorbeeld allocatie van budget en optimalisatie van kanalen voor het vergroten van conversies.

2. Focus op events

Een ander belangrijk voordeel van GA4 is de focus op events, in plaats van op paginaweergaven. Met events worden specifieke acties op de website van een gebruiker vastgelegd. Denk aan het klikken op een knop, het bekijken van een video of het toevoegen van een product aan het winkelwagentje. Hierdoor krijg je een gedetailleerder beeld van het gedrag van gebruikers en kun je betere beslissingen nemen op basis van deze data.

In het verleden werden gebeurtenissen in GA voornamelijk geregistreerd als paginaweergaven. Hierdoor werd het lastig om bij te houden welke acties gebruikers op de website uitvoerden en welke acties bijdroegen aan de conversie. Met GA4 kun je events en paginaweergaven afzonderlijk registreren. Zo krijg je een beter inzicht in de impact van specifieke acties op de conversie.

Een ander belangrijk voordeel van de focus op events is dat je gebeurtenissen kunt meten die voorheen onmeetbaar waren. Denk aan een gebruiker die naar beneden scrolt voor het lezen van een beoordeling. Dit soort inzichten zijn waardevol bij het optimaliseren van de gebruikerservaring en het verhogen van de conversie op de website.

3. Betere integraties met andere Google-tools

Een ander belangrijk voordeel van GA4 is de nieuwe integraties die beschikbaar zijn met andere Google-tools. Dit maakt data-analyse eenvoudiger.

Met de integratie van GA4 met Google Ads krijg je beter inzicht in de impact van je advertenties op de conversie. Door gegevens te combineren uit zowel GA4 als Google Ads, snap je beter welke advertenties de meeste conversies genereren en welke kanalen het beste presteren. Zo kun je advertentiebudgetten gerichter inzetten en een hogere ROI voor advertentiecampagnes realiseren.

Daarnaast biedt de integratie met BigQuery de mogelijkheid om grotere hoeveelheden gegevens te analyseren en te visualiseren. Hierdoor krijg je snel inzicht in trends en patronen in het gedrag van gebruikers, en gebruik je deze om betere beslissingen te nemen over marketingstrategieën.

De integratie met Data Studio vereenvoudigt het maken van aangepaste dashboards. Zo krijg je snel inzicht in jouw belangrijkste KPI’s.

4. Verbeterde privacybescherming

Een belangrijk voordeel van GA4 is dat het beter aansluit bij de huidige privacywetgeving en het steeds toenemende belang van privacybescherming. GA4 anonimiseert gebruikersgegevens en biedt meer mogelijkheden om de privacy van gebruikers te beschermen. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • Anonieme gebruikers-ID’s: GA4 gebruikt anonieme gebruikers-ID’s in plaats van cookies om het gedrag van gebruikers bij te houden. Dit betekent dat het niet langer mogelijk is om individuele gebruikers te identificeren op basis van hun interacties met een website.
  • Opt-out voor gebruikers: GA4 biedt daarnaast een opt-outmogelijkheid voor gebruikers, waarmee ze kunnen aangeven dat ze niet willen worden gevolgd. Dit is belangrijk om te voldoen aan de privacywetgeving en om gebruikers te respecteren die hun privacy willen beschermen.
  • Verhoogde gegevenscontrole: GA4 biedt marketeers meer controle over welke gegevens ze verzamelen en hoe deze worden gebruikt. Dit betekent dat marketeers alleen gegevens verzamelen die relevant zijn voor hun marketingdoelen en dat ze de gegevens op een veilige manier kunnen opslaan en gebruiken.
  • Automatische gegevensverwijdering: GA4 verwijdert bovendien automatisch gebruikersgegevens na 14 maanden. Dit betekent dat marketeers alleen gegevens bewaren die relevant zijn voor hun marketingdoelen en dat er minder kans is dat gegevens per ongeluk worden opgeslagen.
  • Funnel-analyse: Met GA4 kunnen marketeers gemakkelijk funnels opzetten en analyseren om te begrijpen waar gebruikers vastlopen in de customer journey en waar er kansen zijn om de conversie te verbeteren. Dit is een belangrijke functie voor e-commerce websites en andere websites die gericht zijn op het genereren van conversies.
  • Voorspellende analyse: Ook bevat GA4 een nieuwe functie genaamd ‘Predictive Metrics’, waarmee marketeers voorspellende analyses kunnen uitvoeren om toekomstig gedrag van gebruikers te voorspellen en gepersonaliseerde aanbiedingen te doen. Dit is een belangrijke functie voor marketeers die hun klanten beter willen begrijpen en meer gerichte marketingcampagnes willen ontwikkelen.
  • Meer geavanceerde segmentatie: GA4 biedt daarnaast geavanceerde segmentatiemogelijkheden om specifieke groepen gebruikers te targeten en te analyseren. Dit betekent dat marketeers een dieper inzicht kunnen krijgen in de verschillende segmenten van hun doelgroep en gepersonaliseerde campagnes kunnen ontwikkelen die beter aansluiten bij de interesses en het gedrag van deze groepen.
  • Betere integratie met Google Ads: GA4 is ten slotte beter geïntegreerd met Google Ads, waardoor marketeers meer inzicht krijgen in de prestaties van hun Google Ads-campagnes en betere beslissingen kunnen nemen over hun marketingbudget.

Zo stap je over van UA naar GA4

Overtuigd van de voordelen? Gelukkig is een overstap naar GA4 in de meeste gevallen niet heel veel werk. Met onderstaand stappenplan moet dat lukken:

  1. Maak een inventarisatie van je huidige Universal Analytics-implementatie: Identificeer alle huidige trackingcodes en aangepaste configuraties die je hebt geïmplementeerd in Universal Analytics. Maak aantekeningen van de belangrijkste functies en gegevenspunten die je wilt behouden in Google Analytics 4.
  2. Maak een nieuw Google Analytics 4-property aan: Log in op je Google Analytics-account en maak een nieuw property aan voor Google Analytics 4. Volg de instructies op de pagina om het property op te zetten en de vereiste trackingcode te genereren.
  3. Update je website met de nieuwe trackingcode: Vervang de Universal Analytics-trackingcode op je website(s) door de nieuwe Google Analytics 4-trackingcode. Zorg ervoor dat je de trackingcode op alle relevante pagina’s van je website plaatst. Heb je een WordPress-website? Dan kun je dit proces vereenvoudigen met een plugin als MonsterInsights.
  4. Configureer events en conversies: Google Analytics 4 maakt gebruik van events en conversies. Pas je trackingconfiguratie aan om hiernaar over te schakelen volgens de richtlijnen op de Google Support-pagina.
  5. Migreer Google Ads-links naar GA4
    Dankzij een koppeling tussen GA4 en Google Ads kun je de prestaties van de Google Ads monitoren binnen je GA4-omgeving. Op deze pagina legt Google uit hoe je deze twee zaken met elkaar koppelt. Had je Google Ads eerder al gekoppeld met UA? Volg dan de instructies op deze pagina.
  6. Test je trackingimplementatie: Controleer of de nieuwe trackingcode correct werkt door testgebeurtenissen en conversies te genereren op je website. Gebruik de realtime-rapportage in Google Analytics 4 om te controleren of de gegevens correct worden vastgelegd.
  7. Importeer historische gegevens (optioneel): Als je historische gegevens wilt behouden, kun je overwegen om historische gegevens te importeren in Google Analytics 4. Volg de instructies op de Google Support-pagina voor het importeren van historische gegevens.
  8. Pas rapportage en analyses aan: Houd er rekening mee dat de rapportage en analyses in Google Analytics 4 verschillend zijn ten opzichte van Universal Analytics. Pas je rapportageprocessen en -dashboards aan om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van Google Analytics 4.
  9. Monitor en optimaliseer: Volg na de migratie de prestaties van je Google Analytics 4-property nauwlettend. Identificeer eventuele discrepanties tussen Universal Analytics en Google Analytics 4 en neem corrigerende maatregelen indien nodig.
  10. Train je team: Zorg ervoor dat je team op de hoogte is van de wijzigingen in Google Analytics 4 en hoe ze de nieuwe interface en rapportage kunnen gebruiken. Organiseer indien nodig trainingssessies of bied documentatie aan om hen te helpen bij de overgang.
  11. Verwijder de Universal Analytics-implementatie (optioneel): Zodra je ervan overtuigd bent dat je Google Analytics 4-implementatie naar behoren werkt, kun je overwegen om de Universal Analytics-trackingcode te verwijderen van je website(s).

Meer artikelen:

Laat je persberichten beter opvallen met deze tips

Zo vallen je persberichten wél op

Journalisten ontvangen tot wel honderd persberichten per week, of zelfs nog meer. En detijd ontbreekt om al die berichten op waarde te

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *