Storytelling: zo wek je technologie tot leven

Facebook
Twitter
LinkedIn

Van de epische verhalen uit de oudheid tot de innovatieve technologieën van vandaag: storytelling blijft een tijdloze kunst. Maar hoe transformeer je een eeuwenoud concept tot een cruciale tool in de moderne IT-marketing? En hoe word je een rasverteller?

Stel je voor: het is het einde van een tienjarige belegering. De strijders van Troje kijken uitgeput maar opgelucht toe hoe hun Griekse tegenstanders zich terugtrekken. Voor hun poorten laten de Grieken een gigantisch houten paard achter. Een geschenk? Een symbool van overgave? De Trojanen halen het paard binnen hun muren, onbewust van de dodelijke lading die het verbergt.

Deze scène uit de Griekse mythologie is niet alleen een verhaal over oorlog, bedrog en vernietiging. Het is ook een krachtig voorbeeld van storytelling. Het illustreert hoe een goed verteld verhaal zelfs duizenden jaren later nog relevant kan zijn. Het Trojaanse paard is nog altijd een krachtige metafoor in de popcultuur, literatuur en kunst. Een tijdloze les over de noodzaak van waakzaamheid en voorzichtigheid, vooral als iets te mooi lijkt om waar te zijn.

Emotioneel verbinden

Geen toeval dat storytelling een populaire techniek is binnen contentmarketing. Verhalen met impact doen meer dan alleen informeren. Ze kunnen inspireren, ontroeren of verrassen. Met boeiende, begrijpelijke verhalen kunnen mensen zich emotioneel verbinden. Dit versterkt de band met je merk, maar kan klanten ook aanzetten tot concrete acties. Denk dan aan het wijzigen van het eigen gedrag tot het doen van een aankoop.

Ook IT-bedrijven zetten storytelling regelmatig als wapen in. Enkele voorbeelden:

1. Reunion

Voor goede voorbeelden van storytelling gaan we een stukje terug in de tijd. In 2013 lanceerde Google de campagne ‘Reunion’. Het is een verhaal over twee oude vrienden die van elkaar gescheiden werden toen Brits-Indië in 1947 werd onderverdeeld in India en Pakistan. Jaren later vinden ze elkaar weer terug. Met dank aan hun kleinkinderen, en aan Google Search.

De campagne is een schoolvoorbeeld van hoe storytelling in de moderne contentmarketing niet alleen kan worden gebruikt om een product te presenteren, maar ook om een merk op een diep emotioneel niveau te verbinden met zijn publiek. In dit geval door in te spelen op universele thema’s als vriendschap en nostalgie.

2. Think Different

Apple’s Think Different-campagne is een uitstekend voorbeeld van hoe het bedrijf zichzelf positioneerde als een merk voor creatieve en innovatieve mensen. De campagne werd gelanceerd in 1997, toen Apple op de rand van faillissement stond en Steve Jobs terugkeerde als CEO.

In de Think Different-campagne werden zwart-witbeelden van historische figuren getoond die bekend stonden om hun creativiteit en innovatie, zoals Mahatma Gandhi, Alfred Hitchcock, John Lennon en Yoko Ono en Jimi Hendrix. Deze figuren werden gekozen omdat ze de waarden van Apple belichaamden: anders denken, creativiteit en innovatie.

De campagne was zeer succesvol en wordt nog steeds herinnerd als een van de meest effectieve voorbeelden van storytelling in de IT-branche. Het hielp Apple om zich te onderscheiden van andere technologiebedrijven en een emotionele band te creëren met zijn publiek.

3. Smarter Planet

De ‘Smarter Planet’-campagne van IBM is een voorbeeld van hoe IT-bedrijven storytelling kunnen inzetten om hun maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid te benadrukken. Deze campagne richtte zich op het idee dat mensen met technologie en data-analyse de wereld slimmer kunnen maken.

De campagne gebruikte specifieke voorbeelden en verhalen over de toepassing van IBM’s technologieën in de echte wereld. Dit omvatte projecten zoals het helpen van steden bij het beheren van verkeersstromen, het verbeteren van waterbeheer en het ondersteunen van gezondheidssystemen. IBM koos ervoor om zich te concentreren op grote, wereldwijde problemen. Zo benadrukte het bedrijf dat de technologie niet alleen zakelijk nuttig, maar ook maatschappelijk relevant is.

Wat leren we hiervan?

Het vertellen van een verhaal is een goede manier om abstracte en complexe materie tot leven te brengen. Maar hoe zorg je ervoor dat het verhaal niet alleen aantrekkelijk is, maar ook een boodschap duidelijk overbrengt? We geven je drie tips:

1. Keep it simple

Op de eerste plaats is het belangrijk om de boodschap eenvoudig en toegankelijk te houden. Zo is het verhaal uit de Reunion-campagne over twee vrienden die elkaar terugvinden voor iedereen te begrijpen en te volgen. Een duidelijke verhaallijn is cruciaal, of dat nu in beeld of in tekst is. Focus daarom op één kernboodschap, en zorg ervoor dat je verhaal een duidelijk begin, midden en einde heeft.

2. Zorg voor relevantie

Het verhaal moet ook relevant zijn voor de doelgroep. Zo maakte IBM zijn boodschap relevant door in de Smarter Planet-campagne een probleem te presenteren en vervolgens een oplossing te tonen. Reële problemen koppelen aan technologische oplossingen is een effectieve manier om de waarde van een product of dienst te benadrukken.

3. Maak het persoonlijk

Zorg ervoor dat je boodschap een hoofdpersoon bevat waarmee de lezer zich kan identificeren. Of die een emotie oproept, zoals de iconische personages in de Think Different-campagne van Apple. Met andere woorden: geef je verhaal een gezicht. Dat kan bijvoorbeeld ook door je verhaal aan te vullen met persoonlijke anekdotes.

Schrijftraining

Het verbeteren van je storytellingvaardigheden vergt oefening en studie. Begin met het integreren van storytellingtechnieken in je dagelijkse communicatie. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals het vertellen van een verhaal tijdens een vergadering om een punt te verduidelijken, of het gebruiken van een anekdote om een technisch concept toe te lichten. Let op hoe je publiek reageert. Hun feedback kan je waardevolle inzichten geven over wat wel en wat niet werkt.

Bestudeer daarnaast hoe toonaangevende merken binnen en buiten de IT-sector hun verhalen construeren en presenteren. Analyseer wat deze verhalen boeiend maakt: let op de structuur, het gebruik van conflicten, personages, emoties en de manier waarop complexe informatie wordt vereenvoudigd.

Tot slot kan het volgen van een schrijftraining of een workshop in storytelling heel nuttig zijn. Deze bieden vaak diepgaande inzichten in hoe je effectieve verhalen opbouwt en presenteert, en geven je de kans om van experts te leren en te netwerken met anderen die hun storytelling-vaardigheden willen verbeteren.

Wil je de kunst van effectieve storytelling beheersen? Meld je dan aan voor onze Schrijftraining en leer hoe je verhalen tot leven brengt.

Meer artikelen:

Laat je persberichten beter opvallen met deze tips

Zo vallen je persberichten wél op

Journalisten ontvangen tot wel honderd persberichten per week, of zelfs nog meer. En detijd ontbreekt om al die berichten op waarde te

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *