Contentclusters: dit moet je weten (Q&A)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Contentclusters (topic-clusters) zijn een krachtig middel voor het versterken van je SEO en het logisch structureren van je content voor bezoekers. We hebben alles wat je moet weten over deze contentstrategie hier verzameld.

Wat zijn content clusters?

Contentclusters (ook wel: topic-clusters) zijn een verzameling van webpagina’s die allemaal over een specifiek onderwerp gaan. Deze pagina’s zijn op een slimme manier aan elkaar gekoppeld via links. Via een contentcluster bied je op een toegankelijke, gestructureerde en overzichtelijke manier veel informatie aan je doelgroep. Bovendien is een contentcluster goed voor je SEO.

Hoe is een contentcluster opgebouwd?

Een contentcluster is opgebouwd volgens een zogenaamd ‘hub-spoke-model’. Centraal staat een uitgebreide pagina over het gekozen onderwerp, de zogeheten ‘pillar page’. Deze hoofdpagina linkt naar allerlei subpagina’s (cluster pages) die een specifiek deel van het onderwerp uitlichten. Zo ontstaat een model dat lijkt op een fietswiel, met de pillar page als naaf van waaruit de spaken verwijzen naar de ondersteunende artikelen.

Hieronder zie je een contentcluster schematisch weergegeven:

Schematische weergave van een contentclusterBron: HubSpot

Waarom zijn contentclusters belangrijk voor SEO?

Contentclusters zijn belangrijk voor SEO omdat ze zoekmachines helpen de relevantie van een website voor een bepaald onderwerp te begrijpen en zo de kans vergroten dat de site hoger in de zoekresultaten verschijnt.

Hoe kunnen contentclusters helpen bij het opbouwen van autoriteit op een bepaald onderwerp?

Als een website gerelateerde pagina’s samenbrengt in een contentcluster, kan het meer informatie geven over één onderwerp. Bovendien zorgt een contentcluster voor een logische onderlinge samenhang tussen de verschillende artikelen over dat onderwerp. Zo ziet je doelgroep en zoekmachines als deskundig en kan het hoger in de zoekresultaten komen.

Wat zijn de belangrijkste elementen van een succesvol contentcluster?

Een succesvol contentcluster moet gericht zijn op een bepaald onderwerp of keyword, bestaan uit gerelateerde pagina’s die elkaar aanvullen en versterken. Ook moeten deze interne links bevatten tussen de pagina’s van het cluster. Op deze manier zorg je voor een logische samenhang.

Hoe zet je een effectief contentcluster op?

Voor het opzetten van een effectief contentcluster moet je eerst een hoofdonderwerp bepalen. Het is het meest effectief als je dat doet op basis van keywordonderzoek. In zo’n onderzoek definieer je de belangrijkste keywords voor de pilaarpagina. Het is verstandig dat onderwerp nog enigszins breed te houden. Denk bijvoorbeeld aan ‘storageomgeving inrichten’ of ‘edge computing’. Vervolgens kun je aan de hand van dat keyword subonderwerpen definiëren voor de ondersteunende pagina’s. Ook deze subonderwerpen baseer je op kansrijke zoekwoorden uit een zoekwoordenonderzoek.

Wat is het belang van interne links binnen een contentcluster?

Interne links zijn belangrijk binnen een contentcluster omdat ze zoekmachines helpen de samenhang tussen de pagina’s van het cluster te begrijpen. Dit kan bijdragen aan het versterken van de autoriteit van de website op het onderwerp en de kans vergroten dat de site hoger in de zoekresultaten verschijnt.
Wat is de rol van zoekwoordenonderzoek bij het opzetten van een contentcluster?

Zoekwoordenonderzoek kan helpen bij het bepalen van het onderwerp of keyword waarop het contentcluster moet worden gericht en kan ook helpen bij het identificeren van gerelateerde onderwerpen en subonderwerpen die in het cluster kunnen worden opgenomen.

Op welke manier past een contentcluster in een leadgeneratiestrategie?

Contentclusters lenen zich perfect voor het genereren van leads. De pilaarpagina is namelijk uitstekend geschikt als landingpage voor een leadgeneratiecampagne. Doordat de pagina veel verwijzende links bevat komen hier relatief veel bezoekers op terecht via zowel de eigen website als via zoekmachines. Een goed converterende pagina zet deze bezoekers om in leads. Het is dan wel belangrijk dat je deze pilaarpagina hiervoor optimaliseert.

Hoe kan een website de prestaties van een contentcluster meten?

Een website kan de prestaties van een contentcluster meten door het verkeer naar de pagina’s van het cluster te volgen, evenals de plek in Google van de pagina’s in het cluster op relevante zoekvragen. Google Analytics en andere SEO-tools kunnen helpen bij het bijhouden van deze statistieken. Is je pilaarpagina onderdeel van een leadgeneratiecampagne? Dan is ook de conversieratio een belangrijke graadmeter voor succes.

Kunnen contentclusters ook de gebruikerservaring verbeteren?

Ja, contentclusters kunnen de gebruikerservaring verbeteren. Via een contentcluster hebben gebruikers gemakkelijk toegang tot meer diepgaande en gerelateerde informatie over een bepaald onderwerp. Dit kan bijdragen aan een beter begrip van het onderwerp en kan gebruikers ook helpen sneller de juiste informatie te vinden.

Kun je contentclusters ook creëren met mijn bestaande content?

Jazeker, dat is zelfs een hele kosteneffectieve manier om meer te halen uit je bestaande content. Het is dan een kwestie van ‘herorganiseren’ en het plaatsen van de juiste links. Wel is het aan te raden om een zoekwoordenonderzoek te doen, zodat je de bestaande content voor de cluster kan optimaliseren voor SEO. Ook kun je dan beter bepalen welke pagina je het beste als pilaarpagina kunt inrichten.

Help!?

Hulp nodig bij het opzetten of onderhouden van een contentcluster? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag met het opzetten en uitvoeren van een effectieve contentstrategie.

More articles:

Laat je persberichten beter opvallen met deze tips

Zo vallen je persberichten wél op

Journalisten ontvangen tot wel honderd persberichten per week, of zelfs nog meer. En detijd ontbreekt om al die berichten op waarde te

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *