Podcast opnemen? Vergeet de compressor niet

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoe laat je jouw podcast professioneel klinken? Naast een goede microfoon is compressor bijna net zo onmisbaar. In dit blog verken ik de rol van compressors bij het produceren van podcasts. Ik leg ik uit wat ze doen en vertel hoe je ze effectief inzet.

Wat is een compressor en hoe werkt het?

Een compressor is een audio-effect waarmee je het dynamische bereik van een audiosignaal kunt beheersen. Eenvoudiger gezegd: het kan zachte delen in de opname harder laten klinken, en tegelijkertijd luidere delen juist wat terugbrengen in volume. Met een compressor is het net alsof de sprekers veel dichterbij de luisteraar zitten, en is de verstaanbaarheid beter.

In grote muziekstudio’s komen zijn compressors vaak fysieke, zwart kastjes. Tegenwoordig heb je echter meer dan prima digitale compressors die je gebruikt als softwarematige ‘plugin’ in je favoriete audioprogramma.

Hieronder hoor je dezelfde stemopname met en zonder compressie. Het verschil is in dit voorbeeld subtiel omdat de opname van constant en duidelijk volume is. Toch is het zeker aanwezig en klinkt de versie met compressie voller en ‘dichterbij’.

Een compressor instellen

Een compressor heeft verschillende parameters waarmee je kunt spelen om het gewenste effect te bereiken:

  1. Threshold: De drempelwaarde bepaalt het punt waarop de compressor begint te werken. Komt een geluid qua decibel boven de drempelwaarde? Dan schakelt de compressor in.
  2. Ratio: De compressieverhouding bepaalt de mate van compressie die wordt toegepast op geluiden boven de drempelwaarde. Bijvoorbeeld, een ratio van 4:1 betekent dat voor elke 4 decibel (dB) aan geluidsverhoging boven de drempelwaarde, slechts 1 dB wordt doorgelaten. Hoe hoger het eerste getal, hoe duidelijker het effect hoorbaar zal zijn.
  3. Attack: De attack-regeling bepaalt hoe snel de compressor reageert op geluiden die de drempelwaarde overschrijden. Een snelle attack-tijd kan helpen om harde pieken in het geluid te beheersen, terwijl een langzamere attack-tijd het natuurlijke karakter van het geluid behoudt.
  4. Release: De release-regeling bepaalt hoe lang de compressor actief blijft nadat het geluid onder de drempelwaarde is gezakt. Een snelle release-tijd kan zorgen voor een snelle reactie op veranderingen in het geluidsniveau, terwijl een langzamere release-tijd de geluidsvariaties natuurlijker kan laten klinken.

Waarom zijn compressors onmisbaar bij podcastproductie?

  1. Dynamische balans: Compressors helpen bij het behouden van een consistente geluidsbalans in een podcast. Ze verminderen abrupte volumeverschillen tussen verschillende sprekers of tussen verschillende delen van een opname, waardoor het voor luisteraars gemakkelijker wordt om comfortabel naar de podcast te luisteren zonder constant het volumeniveau aan te passen.
  2. Verbeterde verstaanbaarheid: Door het verkleinen van het dynamische bereik kunnen compressors zachtere delen van een opname versterken, zoals fluisterende stemmen of zachte achtergrondgeluiden. Dit verbetert de verstaanbaarheid en zorgt ervoor dat geen belangrijke details verloren gaan.
  3. Geluidscontrole: Compressors helpen bij het beheersen van ongewenste pieken en spikes in het geluid. Dit is vooral handig wanneer meerdere sprekers verschillende microfoonvolumes hebben of wanneer een spreker neigt naar scherpe s-klanken of plofgeluiden. Compressors kunnen deze ongewenste geluiden afvlakken en een zorgen voor een aangenamere luisterervaring.

Hoe zet je compressors in voor je podcast?

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je een compressor gebruikt bij het produceren van podcasts:

  1. Spraakniveau-nivellering: Het is prettig als tijdens de podcast een spreker altijd goed verstaanbaar is, ook als deze even wat zachter praat of verder van de microfoon af zit. Stel hiervoor een compressor in met een gematigde ratio en een passende drempelwaarde. Zo creëer je een consistente en evenwichtige luisterervaring en krijg je het gevoel dat de spreker dichtbij je zit.
  2. Vermindering van achtergrondgeluiden:
    Heb je last van ongewenste achtergrondgeluiden, zoals een zoemende airconditioner of een brommende computer? Dan kun je met een compressor deze verminderen. Stel een hoge drempelwaarde in, zodat de compressor alleen in actie komt wanneer de achtergrondgeluiden een bepaald niveau overschrijden.

    Voor het verminderen van achtergrondgeluiden kun je ook gebruikmaken van specifiek daarvoor bedoelde plugins.
  3. Geluidsversterking: Zijn sommige delen van de podcast moeilijk verstaanbaar? Dan kun je met een compressor deze zachtere geluiden versterken. Pas een lage drempelwaarde en een gematigde ratio toe om de fluisterende stemmen naar voren te brengen zonder de luider gesproken delen te overweldigen.

Welke compressors zijn geschikt voor podcasts?

Er zijn verschillende compressoren die geschikt zijn voor de productie van podcasts, afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren van de producent. Hier zijn enkele populaire compressor plugins die vaak worden gebruikt in de podcastproductie, samen met hun unieke kenmerken. Deze plugins werken met alle populaire DAWs (Digital Audio Workstations) zoals Reaper, Studio One, Pro Tools en Logic Pro:

  1. Waves SSL G-Master Buss Compressor: Deze plugin is gebaseerd op de legendarische SSL G-Master Buss-compressor en biedt een uitstekende geluidskwaliteit en transparantie. Het heeft een eenvoudige gebruikersinterface met enkele basisparameters zoals Threshold, Ratio, Attack, Release en Makeup Gain. Daardoor is de compressor ook voor beginners heel geschikt.

    Deze compressor voelt zich het beste thuis op de ‘master-bus’, ofwel het spoor waarop alle geluidssporen binnenkomen. Alle bewerkingen die je op de master-bus toepast, hebben effect op het totale geluid. Daar kun je slim gebruik van maken. Heb je bijvoorbeeld meerdere sprekers en wil je ze allemaal even hard laten klinken? Dan kun je dat met deze plugin op de master-bus in één keer oplossen.
    Waves SSL G Master Buss compressor
    De Waves SSL G-Master Buss Compressor is gebaseerd op legendarische hardware en biedt een hoge geluidskwaliteit.
  2. FabFilter Pro-C 2: Deze compressor biedt een breed scala aan functies en is zeer flexibel. Het heeft verschillende compressiemodi, waaronder een snelle lineaire fase-modus die geschikt is voor transparante compressie van spraakopnamen. Deze compressor is niet de eenvoudigste uit dit overzicht, maar wel een van de meest uitgebreide.
  3. iZotope Neutron 4: Hoewel het technisch gezien geen specifieke compressor-plugin is maar een verzameling plugins, bevat Neutron 4 een uitstekende compressor: “Vintage Compressor”. Deze compressor-emulatie biedt verschillende vintage compressor-modi die karakter en warmte kunnen toevoegen aan de podcastmix. Het heeft ook een “Learn”-functie waarmee het automatisch de optimale instellingen voor jouw audio kan bepalen.
  4. Waves Audio CLA-2A: Deze plugin is gebaseerd op de in de opnamestudiowereld beroemde LA-2A hardware-compressor en staat bekend om zijn kenmerkende geluid. Het biedt een eenvoudige bediening met slechts twee knoppen (Gain en Peak Reduction), waardoor het snel en gemakkelijk te gebruiken is. Het heeft een warme en zachte compressie, die goed werkt voor spraakopnamen in podcasts.
    Waves CLA-2A compressor
    De Waves CLA-2A (bovenin) heeft slechts twee knoppen en is daardoor heel gebruiksvriendelijk.

    Waves Renaissance Compressor: Ook deze compressor is heel gebruiksvriendelijk, met slechts enkele basisparameters. De compressie klinkt transparant en is vooral handig bij het egaliseren van de niveaus in podcastopnamen, zonder veel kleuring aan het geluid toe te voegen.

Gratis alternatief

Voor bovenstaande compressors betaal je eenmalige licentiekosten. Die variëren van enkele tientjes tot bijna tweehonderd euro. Wil je eens experimenteren met compressors zonder direct geld uit te geven? Veel commerciele compressors bieden een gratis proefperiode. Daarnaast zijn er ook enkele uitstekende gratis compressors verkrijgbaar. Zo komt het audioprogramma Reaper met de prima gratis plugin ‘ReaComp‘. Deze neutrale, transparant klinkende compressor heeft een wat spartaanse interface, maar voldoet prima. Hij werkt bovendien ook in andere DAWs.

Podcast opnemen? Vergeet de compressor niet

ReaComp is een wat spartaanse, maar prima gratis compressor.

Pro-tip 1: gebruik meerdere compressors

Wil je het beste halen uit je podcastopname? Dan loont het vaak om meerdere compressors achter elkaar in te zetten. Het voordeel is dat je zo meerdere specifieke ‘probleemgebieden’ in het geluid stuk voor stuk kunt beetpakken. Denk bijvoorbeeld aan een compressor die harde s- en t-klanken verzacht, gevolgd door een compressor die het algehele volume egaliseert.

Overigens zijn voor het veraangenamen van harde medeklinkers ook specifieke plugins beschikbaar. Je noemt deze plugins ‘de-essers’.

Pro-tip 2: Pas side-chaincompressie toe

Heb je meerdere geluidssporen in je podcast, zoals verschillende sprekers/microfoons en bijvoorbeeld een achtergrondmuziekje? Dan kan het verstandig zijn om side-chaincompressie toe te passen. Bij deze techniek schakelt de compressor op het ene geluidsspoor pas in als de andere geluidsbron een bepaalde waarde overschrijdt. Zo voorkom je dat het ene geluidsspoor de andere teveel wegdrukt.

Essentiële rol voor serieuze podcaster

Compressors spelen een essentiële rol bij het produceren van professionele podcasts. Ze helpen bij het behouden van een evenwichtige geluidsbalans, verbeteren de verstaanbaarheid en bieden geluidscontrole voor een aangename luisterervaring. Door het begrijpen van de verschillende parameters van een compressor en hoe ze kunnen worden aangepast aan specifieke behoeften, kunnen podcastproducenten de kwaliteit van hun podcasts aanzienlijk verbeteren. Of het nu gaat om het egaliseren van spraakniveaus, het verminderen van achtergrondgeluiden of het versterken van zachtere details, compressors zijn onmisbare tools voor elke serieuze podcaster.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij de mix van je podcast? Of heb je specifieke (technische) vragen hierover? Neem gerust contact op!

Podcast opnemen? Vergeet de compressor niet

More articles:

Laat je persberichten beter opvallen met deze tips

Zo vallen je persberichten wél op

Journalisten ontvangen tot wel honderd persberichten per week, of zelfs nog meer. En detijd ontbreekt om al die berichten op waarde te

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *