Zo organiseer je content in WordPress SEO-proof

Facebook
Twitter
LinkedIn

Wil je jouw blogposts overzichtelijk aanbieden aan bezoekers, en ze goed laten scoren voor SEO? Dan is het cruciaal dat je de content logisch structureert. WordPress biedt hiervoor drie specifieke instrumenten: links, categorieën en tags. In deze blog vertel ik wat je hierover moet weten en meer rendement haalt uit je contentinvesteringen.

Het organiseren van je content in WordPress met behulp van interne links, tags en categorieën is allereerst belangrijk voor bezoekers. Door je content te structureren rondom kernonderwerpen en gerelateerde deelonderwerpen, help je hen gemakkelijk door je content navigeren. Zo bied je zowel diepgang als samenhang rondom de topics die voor jouw business belangrijk zijn.

Ook voor zoekmachines is een logische structuur belangrijk. Zeker je content structureren in contentclusters is goed voor SEO. Zoekmachines zien logisch gestructureerde topic clusters namelijk als een teken van autoriteit. Bovendien begrijpen de bots zo beter waar de content over gaat.

Stappenplan content structureren

In dit stappenplan ga ik ervan uit dat je nieuwe content creëert, en deze vervolgens zo goed mogelijk structureert op je WordPress-website. Ik ga voor het voorbeeld uit van een IT-partner die clouddiensten verkoopt.


Stap 1: Bepaal thema’s op basis van een zoekwoordenonderzoek

Allereerst is het belangrijk om een zoekwoordenonderzoek uit te voeren. Dit helpt je inzicht te krijgen in populaire en kansrijke zoektermen en onderwerpen waar je potentiële klanten naar op zoek zijn. Gebruik hiervoor tools zoals de Google Zoekwoordplanner, SEMrush of Ahrefs.

Maak een lijst van deze zoekwoorden en houd rekening met hun zoekvolume, de intentie van de bezoeker en de concurrentie.

Voor de denkbeeldige IT-partner doen we een zoekwoordenonderzoek met als uitgangspunt ‘cloudmigratie’. De uitkomst van het zoekwoordenonderzoek levert de volgende blogtopics:

Onderwerp: Cloudmigratie

  • Blogpost 1: Best practices voor een succesvolle cloudmigratie
  • Blogpost 2: Voordelen van een migratie naar de cloud
  • Blogpost 3: Securitymaatregelen tijdens de cloudmigratie

Stap 2: Maak op basis van de gekozen thema’s categorieën aan

Maak vervolgens de gekozen onderwerpen aan als categorieën binnen WordPress. In dit voorbeeld is dat dus cloudmigratie. Categorieën zijn brede, overkoepelende thema’s die je in WordPress kunt toewijzen aan je blogposts of pagina’s. Categorieën dienen als een soort inhoudelijke index, waardoor bezoekers je website gemakkelijk kunnen doorzoeken op basis van hun interesses.

Categorieën kun je bovendien hiërarchisch structureren. Zo zou je ‘cloudmigratie’ verder kunnen opdelen in ‘migratie naar public cloud’ en ‘migratie naar private cloud’. Mits je daar de juiste content voor kunt aanbieden uiteraard.

Zorg ervoor dat je categorieën breed genoeg zijn om meerdere diensten te omvatten, maar ook specifiek genoeg om je content goed te organiseren.

Zo organiseer je content in Wordpress SEO-proof

In WordPress voeg je categorieën eenvoudig toe, via Berichten > Categorieën. Geef bij ‘Naam’ de naam van je categorie op en herhaal deze zonder hoofdletters en leestekens bij Slug. Een beschrijving meegeven mag, maar is niet per se nodig.

Stap 3: Werk de blogs uit en voeg tags aan de content

In WordPress kun je blogs eenvoudig koppelen aan de juiste categorie. Daarnaast kun je content ook voorzien van tags. Tags zijn specifieke trefwoorden of termen die je kunt toewijzen aan individuele blogposts of pagina’s. Ze helpen je om je content verder te categoriseren en te specificeren. In tegenstelling tot categorieën zijn tags niet hiërarchisch en kun je meerdere tags aan een enkel bericht toewijzen.

Tags maken het voor bezoekers gemakkelijker om gerelateerde inhoud te vinden en specifieke aspecten van clouddiensten te verkennen. Voor een IT-cloudpartner kunnen tags bijvoorbeeld zijn: “Hybride cloud”, “Cloudmigratieplan”, “Cloudbeveiligingsstrategie” en “Cloudinfrastructuurbeheer”.

Voorzie de uitgewerkte blogs in WordPress van relevante tags. Zorg ervoor dat je niet compleet overboord gaat met het aantal tags. Houd het voor bezoekers en zoekmachines overzichtelijk en gebruik niet meer dan 5 tot maximaal 10 tags per artikel. Minder is prima.

Zo organiseer je content in Wordpress SEO-proof

Ook het toevoegen van Tags is in WordPress niet ingewikkeld. Het werkt op vrijwel dezelfde manier als het toevoegen van categorieën, via Berichten > Tags. Overigens kun je tags en categorieen ook toevoegen via de zijbalk van de editor tijdens het plaatsen van een bericht.

Stap 4: Breng met interne links nog meer structuur aan

Deze stap is misschien wel de belangrijkste voor het aanbrengen van een goede structuur. Interne links zijn voor zoekmachines namelijk een zeer krachtig middel om content logisch aan elkaar te knopen. Ze geven je de mogelijkheid om hiermee content te structureren in zogeheten ‘topic clusters’.

Een contentcluster is een SEO-strategie waarbij je gerelateerde content rond een kernonderwerp organiseert. Het helpt zoekmachines beter te begrijpen waar je website over gaat en verbetert de vindbaarheid van je content in de zoekresultaten. Een contentcluster bestaat uit twee verschillende elementen:

  1. Pillar page De pillar page is het belangrijkste stuk content in je topic cluster en behandelt het brede kernonderwerp. Het fungeert als een uitgebreide gids voor het onderwerp en linkt naar andere gerelateerde content binnen je website. Het is belangrijk dat je deze pagina uitvoering optimaliseert voor zoekmachines en dat je op die pagina alle relevante subonderwerpen behandelt.
  2. Clusterpagina’s bestaat uit verschillende blogposts of pagina’s die dieper ingaan op specifieke subonderwerpen binnen het kernonderwerp. Ook deze content moet je goed optimaliseren voor de specifieke zoekwoorden. De clustercontent moet teruglinken naar de pillar page.

    Door een interne linkstructuur tussen de pillar page en clusterpagina’s op te bouwen, creëer je een sterke semantische relatie die zoekmachines helpt om de samenhang van je content te begrijpen.

.

Zo organiseer je content in Wordpress SEO-proof

In het eerder genoemde voorbeeld is ‘cloudmigratie’ het onderwerp van de pillar page. De drie blogposts daaromheen vormen de clusterpagina’s (zie schema hieronder). Alle aan de pillar page gerelateerde blogs linken terug naar de pillar page en vice versa.

Pro-tip: versterk de semantische samenhang met structured data

Wil je nog betere samenhang tussen de content op je website kunnen aanbieden aan zoekmachines? Overweeg dan het toevoegen van gestructureerde gegevens (structured data). Met behulp van Schema.org kun je zoekmachines helpen beter inzicht te krijgen in de context en betekenis van je content.

Met name de Schema-tags ‘about’ kun je zoekmachines op een expliciete manier vertellen waar een artikel over gaat. Via de SameAs-tag kun je dat nog eens versterken door te verwijzen naar een Wikipedia- of WikData-pagina over datzelfde onderwerp.

In de praktijk ziet dat er zo uit. In dit voorbeeld gebruik ik JSON-LD als markuptaal voor het clusterblog over best practices voor cloudmigratie.

<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "https://schema.org",
  "@type": "Article",
  "mainEntityOfPage": {
    "@type": "WebPage",
    "@id": "URL van je pillarpagina"
  },
  "headline": "Cloudmigratie - Succesvolle overgang naar de cloud",
  "description": "Ontdek de best practices voor een succesvolle cloudmigratie en maak een naadloos stappenplan voor je bedrijf.",
  "author": {
    "@type": "Person",
    "name": "Naam van de auteur"
  },
  "publisher": {
    "@type": "Organization",
    "name": "Naam van het bedrijf",
    "logo": {
      "@type": "ImageObject",
      "url": "URL van het bedrijfslogo op je site",
      "width": 600,
      "height": 60
    }
  },
  "datePublished": "Publicatiedatum",
  "dateModified": "Wijzigingsdatum",
  "about": {
    "@type": "Product",
    "name": "Cloudmigratie",
    "description": "Informatie over best practices rondom cloudmigratie"
  },
  "sameAs": [
    "https://www.wikidata.org/wiki/Q1932543",
    "URL naar servicepagina"
  ]
}
</script>

Twee belangrijke aandachtspunten in bovenstaande code:

1. Via ‘mainEntityOfPage’ verwijs ik terug naar de pillarpagina over dit onderwerp.

2. Via ‘sameAs’ wijs ik zoekmachines op pagina’s met hetzelfde onderwerp. in dit geval een van WikiData, een gerenommeerde bron voor dergelijke verwijzingen, maar ook een servicepagina van het fictieve IT-bedrijf zelf. Daarmee sl je twee vliegen in een klap: je maakt onomwonden duidelijk dat het hoofdonderwerp hier cloudmigratie is, maar je legt ook de relatie met de cloudmigratiedienst die je verkoopt. Zo breng je nog meer semantische samenhang binnen je eigen website aan, waardoor zoekmachines je site nog beter begrijpen.

3. Let op: dit is voorbeeldcode Uiteraard vervang je minstens alle schuingedrukte teksten door de gegevens die op jouw content van toepassing zijn, zo ook de breedte en hoogte in pixels van je bedrijfslogo.

Voor het toevoegen van structured data aan je WordPress-website kun je gebruikmaken van plugins als Dan kun je plugins als ‘Schema – All In One Schema Rich Snippets‘ of “Schema Pro”.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het structureren van je content op je website? Schroom niet en neem gerust contact met me op!

More articles:

Laat je persberichten beter opvallen met deze tips

Zo vallen je persberichten wél op

Journalisten ontvangen tot wel honderd persberichten per week, of zelfs nog meer. En detijd ontbreekt om al die berichten op waarde te

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *